Міжнародний стандарт ISO 22000:2018 «Food safety management systems (FSMS)— Requirements for any organization in the food chain» – це вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга) — гармонізований до стандартів менеджменту якості, екологічного менеджменту і пристосований до сертифікації стандарт, який встановлює єдині вимоги до систем HACCP.
Цей міжнародний стандарт спрямований на створення систем управління безпечністю і призначений для застосування усіма організаціями, зайнятими в ланцюгу виробництва, постачання і реалізації харчової продукції. Відповідно до цього стандарту, харчовий ланцюг («food chain») являє собою послідовність стадій та операцій, що включають виготовлення, обробку, дистрибуцію, зберігання й перероблення засобів для харчування і харчових продуктів, від первинного виробництва до споживання. Виробничий ланцюг розглядається як єдиний процес, протягом якого повинні бути усунені всі чинники, що можуть призвести до виготовлення недоброякісної та небезпечної для здоров’я людини продукції.
Відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», усі без винятку особи, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, повинні застосовувати системи НАССР (ст.81 Закону).
Дотримання концепції НАССР є обов'язковим для всіх компаній, які виробляють, переробляють чи реалізують харчові продукти.
HACCP-абревіатура від англійського «аналіз ризиків і критичні точки контролю» – Hazard Analysis and Critical Control Points.
FSSC 22000 (Food Safety System Certification) – це розширення ISO 22000, яке включає додаткові вимоги та програмні передумови для конкретних галузей операторів ринку харчових продуктів.
У стандарті ISO 22000 передумови не виражені явно, а лише загальні твердження.
Система управління безпечністю харчових продуктів FSSC 22000 базується як на стандарті ISO 22000, так і на стандарті PAS 220 (на даний момент уде не діє!), а передумови розроблені більш детально (наприклад, імовірність контамінації харчових продуктів у виробничому середовищі біологічним, хімічним та фізичним забрудненням (контамінацією) продуктів, включаючи перехресне забруднення; річні небезпеки в продуктах та в частині переробки продуктів; контроль за шкідниками,; гігієну персоналу, тощо)
ISO 22000 не є визнаним GFSI стандартом
FSSC 22000 визнаний GFSI, що відкриває двері до співпраці з глобальними ритейлерами.
* GFSI (Глобальна ініціатива з безпечності харчових продуктів)– це неприбуткова міжнародна організація, яка була створена в 2000 році для того, щоб підвищити безпеку харчової продукції в різних країнах.
ISO 22000 підходить для підприємств будь-якого масштабу, які хочуть забезпечити базовий рівень безпечності харчових продуктів, а от FSSC 22000 підходить для великих виробників або експортерів, яким потрібна відповідність міжнародним вимогам ринку та співпраця з ритейлерами.
Сертифікат відповідності системі ІSO 22000 (ДСТУ ISO 22000), стандарту НАССР
Ліцензійна угода на використання знаків сертифікації
Звіт про аудит
Протоколи нарад при аудиті.
Протоколи нарад при аудиті.
Обов’язкові методики
Зразки наказів, які ви повинні видати по підприємству